BaltiRail – oikotie Euroopan sydämeen

01.04.2018

Arkkitehti Väinö Castrén – Kaupunki ihmisille

Filed under: Helsinki-Tallinna -tunneli,Kaksoiskaupunki,Tunneli — baltirail @ 12.48

PROLOGI
arkkitehti Väinö Castrén

Kun pienestä Helsingistä alettiin tehdä suurta oli näkijöitä, tyylejä ja rakennuttajia. Muiden muassa arkkitehti Eliel Saarinen laati suunnitelmia, joita nykyaikanakin kelpaa ihailla. Sotien välillä kasvoi kaupunki kirjavassa eurooppalaisuudessa, mutta kadotti funktionalismissa tarkoituksenkin olla ihmisten kohtaamismiljöö. Toisen sodan jälkeinen väestömuutto vaati uusia ratkaisuja ja aatteita. Syntyi Tapiola ja metsälähiöt – suomalaista urbanismiako parhaimmillaan?

Ansiokas Ebenezer Howardin puutarhakaupunki-aate odottaa yhä suomalaista sovellusta. Kuinka elää lähellä luontoa ja osata kohdata ihmisiä eri vuodenaikoina, eri tilanteissa ja eri tarkoituksissa. Elämäntavat ovat Suomessakin muuttuneet. Yksityisen ja julkisen, perheen ja yhteisön mallit ja roolit – kohtaamisen, osallistumisen, toimeliaisuuden, työssäkäynnin, vaikuttamisen, … ympäristöt ja miljööt vaihtuvat, eriytyvät, karkaavatko saavuttamattomiin?

Arkkitehti Ossian von Konov on ajatellut sosiaalisen ja ekologisen puutarhakaupungin mallia. Kaupunkisuunnittelijat tuntevat ajatuksen, mutta … Olisiko Kirkkonummella kaksois-suurkaupungin kasvulle seuraavaksi sadaksi vuodeksi uusi ja humaanisti kestävä malli?

Millä visioilla, päämäärillä ja tavoitteilla Suomen kasvavaa pääkaupunkiseutua rakennetaan tuleviksi vuosisadoiksi, jolloin Suomi ei enää ole ”saari” vaan tunnelilla muuhun Eurooppaan ja Tallinnaan yhdistetty? Ratkaiseva on tietysti rautatien käytön helppous, päivittäismatkojen lyhyys, ihmisten, palvelujen ja työpaikan läheisyys. Saavutettavuuden vaatimus korostaa jopa vaihdotonta seutumatkaa molemmissa suurkaupunkiosissa ja niiden välillä.

Mutta entä urbanismi – elämä kaupungissa eli ”sosio-ekonomis-kulttuuris-ekologis-viihtymis-terveys- … olot”? Ovatko ne olevan passiivisuuden muodistamista tai jotakin suomalais-eurooppalaisesti uutta ja toivottavaa? Seuraaviin artikkeleihin pääsee tästä linkistä, ja siellä maalaillaan erikokoisin pensselein ihmisyyttä ja elämää tulevaisuuden kaupungissa. Olkaa uteliaita, osallistukaa tahollanne arvokeskusteluun, luokaa tulevaisuutta. Voitte motivoitua lukemalla vaikkapa Alfin Tofflerin teoksen ”Hätkähdyttävä TULEVAISUUS”, mikä ”voi helpottaa sen kohtaamista”.

Lisää kaupunkiajatuksia:

Ratamalleja Helsinki-Tallinna kaksois-suurkaupungille (Väinö Castrén)
Mitä, kuka, kuinka? (Väinö Castrén)
Helsinki, katajainen kaupunki (Väinö Castrén)
Ikivihreät, ainavinot ruostepytyt (Helsingin Sanomat, Markku Karuma, Niko Nurmi)
Epilogi (kirjailija Aarni Krohn)
HKR ympäristöohjelma 1996 (Helsingin kaupunki)

Kuvien lähde: HKR ympäristöohjelma 1996

Mainokset

Jätä kommentti »

Ei kommentteja.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

%d bloggers like this: